Jak przechowywać wędliny w lodówce?

Bez względu na rodzaj mięsa czy wędliny należy zadbać o właściwe przechowywanie tych produktów w lodówce. Nie należy doprowadzić do tego, by stały się zbyt suche czy wilgotne. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek jak to robić.

Ile razy zdarzyło się nam, że po kilku dniach trzymania wędliny w lodówce stała się ona nieapetyczna? Przyczyną tego było z pewnością zły sposób przechowywania. Aby mięso oraz wędliny zachowały swoją świeżość musimy zadbać o odpowiednie ich przetrzymywanie. Oczywiście, oprócz tego ważna jest jakość poszczególnych produktów. Warto zatem zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników.

Produkty, które szybko tracą świeżość mogą stać się niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dlatego warto wiedzieć czym charakteryzuje się świeżo wyglądająca wędlina i w jaki sposób ją przechowywać w lodówce, by nie traciła swoich właściwości. Problemy pokarmowe pojawiają się najczęściej dlatego, że nie do końca jesteśmy w stanie stwierdzić czy wędlina jest świeża czy nie.

Jak sprawdzić świeżość wędliny?

Zanim kupimy wędlinę powinniśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników, a przede wszystkim na jej wygląd. Podobnie jeśli wędlina leży w lodówce jakiś czas i nie mamy pewności czy nadal jest dobra do spożycia. Należy wziąć pod uwagę również jej zapach oraz barwę. Nie powinna być obślizgła, ani nie powinny pojawiać się na niej żadne plamy. Poza tym nieświeża wędlina będzie nieprzyjemnie pachniała – kwaśny, pleśniowy zapach będzie dostatecznym znakiem, że wędlina nie nadaje się do spożycia. W sklepie jest nam nieco trudniej sprawdzić zapach czy konsystencję kupowanego produktu, jednak możemy dokładnie przyjrzeć się wyglądowi oraz sprawdzić skład. Unikaj produktów, które posiadają wiele składników, w tym ulepszaczy i konserwantów.

Co może psuć świeżość wędlin?

Umieszczając wędliny w lodówce powinniśmy zadbać o ich odpowiednie rozmieszczenie oraz opakowanie. Wędliny najlepiej umieszczać na środkowych półkach lodówki w temperaturze od 3 do 6 stopni. Praktycznym rozwiązaniem jest przechowywanie ich w próżniowych pojemnikach bez dostępu tlenu. W ten sposób wędliny będą w stanie utrzymać swoją świeżość przez bardzo długi czas. Poza tym zapach wędlin nie będzie mieszał się z zapachem innych produktów umieszczonych w lodówce.

Jeśli mamy możliwość to kupujmy wędliny w całych kawałkach, a nie w plasterkach. To również wpływa na utrzymanie świeżości danego produktu. Należy również zadbać o to, by każdy rodzaj wędliny został oddzielnie przetrzymywany. Warto pamiętać także o tym, że jeśli nie mamy na to specjalnych pojemników próżniowych powinniśmy użyć papieru, a najlepiej pergaminu. Zrezygnujmy z plastikowych torebek.

Jeśli zależy nam długiej świeżości mięsa czy wędlin powinniśmy wybierać te najbardziej suche – kiełbasy, kabanosy, salami itp. Im mniej wody w produktach, tym dłużej utrzymują swoją świeżość. Warto decydować się również na wędliny w naturalnej osłonce. Pamiętajmy także, by w pojemnikach czy papierze nie umieszczać wilgotnych wędlin, ponieważ prowadzi to do szybszego psucia.

Więcej informacji:

 

Szukasz wędlin i mięs tworzonych według tradycyjnych, rodzinnych receptur? Wędliny Warszawa to masarnia, w której znajdziesz różnego rodzaju wędliny tworzone według tradycyjnych zasad.

 

0 comments:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *